неділю, 26 квітня 2020 р.

АВАРІЯ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Аварію на Чорнобильській АЕС досі називають найбільшою техногенною катастрофою в історії мирного атома. Нарівні з аварією на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, що сталася у 2011 році, Чорнобильській трагедії надано сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій. Те, що сталося 26 квітня 1986 року, стало локальною катастрофою з глобальними наслідками.

Що сталося на ЧАЕС 26 квітня 1986 року
Для чергового планово-попереджувального ремонту 25 квітня 1986 року було заплановано зупинення четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС. Випробовувати мали режим вибігу ротора турбогенератора, який планувався як додаткова система аварійного електропостачання.
За добу до аварії потужність реактора знизили, було відключено і система аварійного охолодження реактора.
Проте о 1:23:38 25 квітня було зафіксовано натискання кнопки максимального аварійного захисту: після початку випробування реакція не стабілізувалася, а потужність реактора зростала. Аварійний захист вже не допоміг, і ситуація вийшла з-під контролю. Прогриміли два вибухи з інтервалом в декілька секунд, реактор був повністю зруйнований, а будівля енергоблока і покрівля машинного залу частково завалилися. Крім цього, виникло понад 30 вогнищ пожежі: основні було загашено за годину, а повністю ліквідували загоряння до 5-ї ранку 26 квітня. Проте пізніше пожежа великої інтенсивності виникла у центральному залі 4-го блоку. Гасили її з використанням вертолітної техніки до 10 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар